banner

4 mei Dodenherdenking
 

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken wij Nederlandse oorlogsslachtoffers. Allen -burgers en militairen- die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

In Beekbergen herdenken wij in het bijzonder de heren J.J. Barendsen, E.A. Blom, Hans Blom, K.J. Busser, P.H. Kaars Sijpesteijn, E. van ’t Land, H. Liefers, W. Oxener, J. Schut, G. Tijhof, G. Davelaar en J. Stufken.

Programma 4 mei 2019

18.00 uur Vlaggen halfstok tot zonsondergang;
19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de N.H. Kerk aan de Dorpstraat te Beekbergen;
19.40 uur Stille Tocht start onder de toren van de kerk naar het Teixeira de Mattospark;
19.45 uur Harmonieorkest PJB speelt koraalmuziek;
19.59 uur Taptoesignaal;
20.00 uur 2 minuten stilte;
20.02 uur De plechtigheid wordt vervolgd met o.a. een korte declamatie, de overdracht van de zorg van het monument, het lezen van gedichten, kranslegging en het zingen van Het Wilhelmus;
De ceremonie wordt afgesloten met het defilé langs het monument.
21.09 uur Zonsondergang en vlaggen worden neergehaald.

De herdenking in Beekbergen op 4 mei begint met een openbare herdenkingsbijeenkomst om 19.00 uur in de N.H. Kerk aan de Dorpstraat te Beekbergen. In deze openbare herdenkingsbijeenkomst zullen we stilstaan bij het Jaarthema 2019 ‘In vrijheid kiezen'. Dit zal extra benadrukt worden door meerdere persoonlijke anekdotes, gedichten en overdenkingen van aanwezigen. Daarnaast zal er worden gesproken door de loco-burgermeester de heer Wim Willems van de Gemeente Apeldoorn, de heer Sjoerd Muller en de voorzitter van de Stichting 4 en 5 mei Beekbergen, de heer drs. Herman Bos. Muzikale medewerking wordt o.a. verleend De Stille Tocht naar het monument in het Teixeira de Mattospark start aansluitend aan de bijeenkomst om 19.40 uur onder de toren van de Dorpskerk.

Aangekomen bij het monument 1940-1945 in het Teixeira de Mattospark aan de Loenenseweg vindt een korte plechtigheid met kranslegging plaats. Na het taptoe-signaal wordt om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht genomen waarna wij gezamenlijk Het Wilhelmus zingen. Muzikale medewerking wordt verleend door Harmonieorkest PJB en een leerling van de Openbare Basisschool Beekbergen zal een gedicht voordragen. Daarna wordt de zorg voor het monument ceremonieel overgedragen van groep 8 aan groep 7 van de school. De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé langs het monument.

Iedereen is van harte welkom om aanwezig te zijn bij herdenkingsbijeenkomst, de Stille Tocht en de plechtigheid met kranslegging.

 

Het uitsteken van de Nederlandse vlag op 4 mei ter herdenking van de doden behoort halfstok
te gebeuren van 18.00 uur tot zonsondergang (circa 21.10 uur). Zie het vlaggenprotocol

 

Copyright Ⓒ Stichting 4 en 5 mei Beekbergen

AA Webdesign