banner

5 mei Vier de Bevrijding
 

Op zondag 5 mei organiseert de Stichting 4 en 5 mei Beekbergen de jaarlijkse Bevrijdingsvuurestafette vanuit Wageningen naar het Teixeira de Mattospark in Beekbergen. Het Vrijheidsvuur wordt ’s nachts ontstoken voor het historische Hotel De Wereld en markeert daarmee de overgang van herdenken naar vieren. De lopers uit Beekbergen zullen in 2019 voor de 46e keer meelopen en vertegenwoordigen de gemeente Apeldoorn.

Programma 5 mei 2019

11.20 uur Aankomst lopers met het Bevrijdingsvuur bij De Smittenberg aan de Arnhemseweg;
11.30 uur Vertrek lopers met schoolkinderen en onder (muzikale) begeleiding van 'City of Apeldoorn Pipes and Drums' en enkele oude legervoertuigen wordt het laatste stuk van de route door de Dorpstraat en Loenenseweg naar het monument 1940-1945 in het Teixeira de Mattospark afgelegd;
12.00 uur Korte plechtigheid bij het monument in het Teixeira de Mattospark waarna het bevrijdingsvuur wordt ontstoken. Aansluitend zal een van de schoolkinderen een vrijheidsgedicht voordragen en (loco)-burgemeester van de Gemeente Apeldoorn, spreken. De ceremonie wordt muzikaal omlijst door de 48th Highlanders Pipes and Drums.

Het Vrijheidsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 mei naar 5 mei. Het wordt ieder jaar om middernacht van 4 op 5 mei ontstoken in Wageningen. Deze ceremonie vindt plaats op het 5 Mei Plein voor het historische Hotel De Wereld.

Het ontsteken van het Vrijheidsvuur in Wageningen is ieder jaar weer een indrukwekkende gebeurtenis en staat symbool voor nationale eenheid. Wanneer alle loopgroepen het Vrijheidsvuur in ontvangst hebben genomen, verspreidt het zich als een 'lopend vuurtje' door heel Nederland.

De lopers uit Beekbergen zullen in 2019 voor de 46e keer meelopen. Zij vertegenwoordigen de gemeente Apeldoorn. Het Vrijheidsvuur is een belangrijk symbool voor leven in vrede en vrijheid. Zo geven sporters van Beekbergen uitdrukking aan de betekenis van het Vrijheidsvuur en daarmee aan het belang om in een rechtvaardige wereld in vrede en vrijheid te kunnen leven.

IEDEREEN IS VAN HARTE WELKOM

Vlagprotocol 5 mei

Op 5 mei wordt de vlag in de top gehesen en hangt hij tussen zonsopgang (06.0uur) en zonsondergang (21.11 uur).
De oranje wimpel wordt niet gebruikt. Zie het vlaggenprotocol.

 
Copyright Ⓒ Stichting 4 en 5 mei Beekbergen

AA Webdesign